Petra van Barneveld 

Het enige menselijke drama dat er bestaat,
is het afwijzen van de ervaring die er in het moment is

Isaac Shapiro                                   

Na jaren als verpleegkundige en wijkverpleegkundige gewerkt te hebben, heb ik de Academie voor Massage en Beweging in Amsterdam gevolgd. Dit is een vierjarige beroepsopleiding die opleidt tot natuurgeneeskundig massagetherapeut. Voor de thuiszorgorganisatie in Delft heb ik onder andere de cursussen ‘slapen kun je leren’ en ‘leren masseren’ gegeven.

Vanuit de fascinatie voor de manier waarop fysieke aanraking gevoelens bewust kan maken, ben ik de opleiding voor haptotherapie aan de Academie voor Haptonomie in Doorn gaan volgen. Deze opleiding heb ik in 2005 afgerond. In 2012 heb ik de specialisatie ‘haptotherapie en relatieproblematiek’ afgerond.
Naast het werken in mijn praktijk in Delft ben ik werkzaam in het Centrum voor Haptonomie en Haptotherapie in Haastrecht. 

dscf0385.jpeg

Mijn visie:
Als kind dacht ik altijd: “Morgen, volgende week, volgend jaar, dan komt het goed. Als de problemen in de wereld zijn opgelost, als de moeilijke periodes in mijn leven voorbij zijn, dan kan ik gelukkig zijn”. Door het leven te leven, door vallen en opstaan kwam ik er achter dat die tijd nooit zal aanbreken; een wereld zonder lijden.

We leven in een samenleving waarin alles maakbaar lijkt te zijn en waar we recht lijken te hebben op een lang, gezond en gelukkig leven. Maar permanent geluk bestaat niet. En er naar streven maakt eerder ongelukkig dan gelukkig. Een van de grootste uitdagingen in mijn leven is om het leven te aanvaarden in al z’n facetten: de mooie- maar ook de pijnlijke kanten ervan. Om meer ‘heel’ te worden is het belangrijk om zowel de positieve als de negatieve kanten van het menszijn te kunnen ervaren en te integreren. De haptonomie heeft voor mij hierin een belangrijke bijdrage geleverd. Ik ben me er een vrijer mens door gaan voelen en meer vreugde gaan ervaren. Ook ben ik me meer verbonden gaan voelen met mezelf en de wereld om me heen. Deze persoonlijke ervaringen en visie zijn belangrijke uitgangspunten in mijn werk als haptotherapeut.

Ik ga er vanuit dat ieder mens in wezen zijn eigen antwoorden heeft en zelf weet wat het beste voor hem of haar is. Door omstandigheden kunnen we voor korte of voor langere perioden van ons pad raken en in situaties terecht komen die ons geen goed doen. Ik vind het telkens weer een uitdaging om samen met een cliënt op ‘ontdekkingstocht’ te gaan naar zijn eigen kracht en mogelijkheden. In mijn werk laat ik me regelmatig verwonderen en raken door verrassende gebeurtenissen, inzichten en ervaringen.
Kernbegrippen in mijn manier van werken zijn betrokkenheid, transparantie, zorgvuldigheid en humor.
Buiten het contact met mensen is de natuur voor mij een grote inspiratiebron.