Het belang van gevoelens

Wij leven in een maatschappij waarin denken en presteren vaak hoger gewaardeerd worden dan voelen. Vaak negeren we signalen die het lichaam ons laat voelen omdat we geleerd hebben vooral naar ons verstand te luisteren. Soms hebben we als kind geleerd flink te zijn en onszelf aan te passen aan de behoeften van anderen. We voelen ons dan schuldig als we onze eigen behoefte volgen. We zeggen bijvoorbeeld ‘ja’ terwijl we ‘nee’ voelen.

Binnen de haptotherapie wordt aan het leren herkennen en uiten van gevoelens veel aandacht besteed. Als emoties zoals boosheid, verdriet of angst lange tijd onderdrukt zijn geweest, is het ook niet mogelijk om werkelijk blij te zijn en te genieten.

druppel.jpg

Als je weer leert ‘luisteren’ naar je lichaam, en serieus neemt wat je voelt, kun je gaan kijken hoe je op een andere manier kunt omgaan met situaties in je leven. Veelal ontstaat er weer ruimte, waarin je binnen de mogelijkheden, zelf keuzes kunt maken op een manier die bij je past. Er komt meer evenwicht tussen denken en voelen. Hierdoor nemen het zelfvertrouwen en het gevoel van veiligheid en vrijheid toe.